Wetterhoun

Alhoewel van oorsprong een manusje van alles bij de jacht is de Wetterhoun later speciaal gebruikt voor de otterjacht. Voor deze taak is toch een zekere mate van hardheid en moed nodig.

De dichte, krullende vacht is uitstekend geschikt voor het werk in (toch vaak koud) water. Net als de Stabyhoun is de Wetterhoun veelvuldig gebruikt bij de jacht op mollen en bunzings. De schofthoogte voor de reuen is ca. 59 cm. Bij teven ligt dit rond 55 cm.

Tegenwoordig is de hond nog graag de erfhond, bij de baas buiten vertoevend. Maar ook zeer gewaardeerd als doorzetter in de jacht, voor die jager die weet hoe je met respect en geduld de Wetterhoun aan het werk krijgt, en als gezinshond, die wel graag ruimte, buitenlucht en lange wandelingen waardeert.

Thuis is hij de rust zelve, graag in de loop liggend, waaks maar zeker niet luidruchtig. Gehoorzaamheid is hem aan te leren mits je zeer consequent bent, maar verwacht na een gedegen training geen slaaf te hebben. De Wetterhoun zal je best gehoorzamen, maar soms moet je echt aandringen en zal hij jouw geduld danig op de proef stellen. Een Wetterhoun kan het met kinderen prima vinden en is erg tolerant al kan hij in zijn spel wat lomp en onbehouwen zijn.

Rasverenigingen
De Wetterhoun Vereniging Nederland – www.dwvn.nl
Nederlandse Vereniging voor Stabij- en Wetterhounen (NVSW) – www.nvsw.nl

bron: Raad van Beheer, ALLE NEDERLANDSE HONDENRASSEN

Top