Drentsche Patrijshond

De Drentsche Patrijshond is een staande jachthond. Het ras is vanaf de 16e eeuw ontstaan uit de Spioenen, staande honden die via Frankrijk uit Spanje zijn gekomen. In Nederland werden ze Patrijshonden genoemd. De honden werden vooral in Drenthe gehouden bij boerengezinnen die over een jachtgebied beschikten. Deze gezinnen hadden behoefte aan één hond die voor meer taken geschikt was. De hond moest het erf bewaken, trok de melkkar en dreef het vee mee naar de stal. Maar de Drent werd vooral gebruikt om te jagen. Al deze eigenschappen zijn in aanleg nog steeds aanwezig en bij veel Drenten te herkennen. De combinatie van allround jachthond, erfhond en gezinshond maakt de Drent veelzijdig en uniek.

De Drent heeft een krachtige lichaamsbouw en is goed gespierd. Hij heeft een wigvormige snuit met tamelijk droge lippen. De kleur van de vacht is wit met bruine platen, de vacht is redelijk kort op het lichaam en wat langer op de oren, de hals, de borst en aan de voor- en achterbenen. De Drent heeft een volle, bossige staart. De schofthoogte van reuen varieert tussen 58 – 63 cm. Bij teven ligt deze tussen 55 – 60 cm.

Het karakter van de Drent beschreven worden als: gevoelig, intelligent, nieuwsgierig, vrolijk, aanhankelijk maar wel eigenwijs. Door die eigenzinnigheid  is hij niet altijd gemakkelijk te trainen en vereist hij het nodige geduld. Hij zoekt, vooral in de puberteit, de grenzen op van wat zijn baas toestaat. Deze vriendelijke maar temperamentvolle hond heeft een baas nodig die consequent is en leiding geeft.

Rasverenigingen
Drentsche Patrijshonden Club Nederland (DPHCN) – www.dphcn.nl
Vereniging  “De Drentsche Patrijshond” – www.drentschepatrijshond.org

bron: Raad van Beheer, ALLE NEDERLANDSE HONDENRASSEN

Top