Saarlooswolfhond

De Saarlooswolfhond is de schepping van Leendert Saarloos (1884-1969). Rond 1923 begon hij met een fokexperiment. Leendert Saarloos was liefhebber van de Duitse Herder, maar hij vond dit ras teveel gedegenereerd en paarde een Duitse herderreu aan een Europese wolvin.

Mede door hun aangeboren gevaar mijdend gedrag bleken sommige honden geschikt als blindengeleidehond. Zij werden in de jaren 50 en 60 van de de vorige eeuw in Nederland ingezet als blindengeleidehond. Het uiterlijk was voor Saarloos minder belangrijk.

De drie erkende kleuren zijn: wolfsgrauw, bosbruin en wit. De schofhoogte voor reuen bedraagt 65-75 cm. Bij teven ligt dit tussen 60-70 cm

De Saarlooswolfhond is een levendige, energieke hond met een onafhankelijk karakter. Het is een ras dat dicht bij de natuur staat en nog veel natuurlijke eigenschappen in zich draagt. Hij gehoorzaamt uit eigen vrije wil en is niet slaafs. De will-to-please is nagenoeg afwezig. Hij is zeer aanhankelijk naar zijn eigen mensen en hoogst betrouwbaar. Tegen vreemden is hij gereserveerd en iets wantrouwend. Deze gereserveerdheid en zijn vluchtdrift voor onbekende situaties zijn een kenmerkende ras eigenschap. De Saarlooswolfhond verdient een eigenaar die deze eigenschappen begrijpt, waardeert en op waarde weet te schatten.

Rasverenigingen
Algemene Vereniging voor Liefhebbers van Saarlooswolfhonden (AVLS) – www.avls.nl
Nederlandse Vereniging van Saarlooswolfhonden (NVSW) – www.saarlooswolfhonden.nl

bron: Raad van Beheer, ALLE NEDERLANDSE HONDENRASSEN

Top