Nederlandse Schapendoes

Van oudsher was de Nederlandse schaapskudde voorzien van twee soorten herders- honden. Uit de eerste, het grote slag, is de Hollandse Herdershond voortgekomen. De Nederlandse Schapendoes is de veredelde uitvoering van het kleine langharige slag. Beide zijn voorbeelden van zogenaamde landrassen, producten van eeuwenlange selectie op gebruik en dienstbaarheid en hadden aanvullende functies bij de kuddes.

De iets golvende vacht is lang, wel 7 cm op de achterhand, dun en droog en klit makkelijk in het onderhaar. Elke kleur is toegestaan. De schofthoogte voor reuen is 43-50 cm. Bij teven ligt dit tussen 40-47 cm.

De Schapendoes wordt in Nederland hier en daar nog voor z’n oorspronkelijke taak (het hoeden van de kudde) gebruikt, maar hij is voornamelijk een fijne huishond, die ook met veel plezier verschillende soorten van hondensport zoals gehoorzaamheid, agility, flyball en dogfrisbee beoefent.

Hij is van nature vrolijk en vrij, en absoluut niet dominant. Kortom, een Schapendoes is een heel fijne huishond die, zoals iedere hond, een consequente opvoeding nodig heeft en waar je een fijne kameraad aan hebt als je je niet in de maling laat nemen door z’n soms eigenwijze apenstreken.

 

Rasverenigingen
De Schapendoes Club – www.schapendoesclub.nl
Vereniging de Nederlandse Schapendoes – www.schapendoes.nl

bron: Raad van Beheer, ALLE NEDERLANDSE HONDENRASSEN

Top