Nederlandse Kooikerhondje


Het Nederlandse Kooikerhondje is een zeer oud ras en is terug te vinden op de schilderijen van verschillende 17e-eeuwse schilders, waar hij als gezelschaps- of familiehond werd afgebeeld. Daarnaast was en is het ook een zeer temperamentvolle werkhond welke in een eendenkooi werd gebruikt. De witte punt van de kwispelende staart trekt de nieuwsgierigheid van de eenden waarmee deze gelokt worden in een tunnel van gevlochten rietwerk (mandenmakers- tunnel), waardoor de eenden gevangen kunnen worden. Vroeger werd dit soort jacht op grote schaal toegepast voor het “eendenvlees”. Tegenwoordig wordt de eendenkooi alleen nog maar gebruikt om de eenden te ringen.
Het Kooikerhondje is een harmonische gebouwd, oranje-roodbont jachthondje met vrijwel kwadratische lichaamsverhoudingen. Schofthoogte van zowel reuen als teven ligt tussen 35-40cm. Hij heeft een middelmatige lange, goed aansluitende beharing. De oren die lang behaard zijn, worden tegen de wangen gedragen; zwarte haarpunten (oorbellen) zijn gewenst.
De meeste Kooikerhondjes hebben nu voornamelijk de taak van gezelschapshond, maar een actief leven is wel noodzakelijk voor dit ras. Het Nederlandse Kooikerhondje is een vrolijke, attente en intelligente hond, die leergierig is en niet snel vergeet. Hij is energiek, en werkt graag voor zijn baas. Kooikerhondjes vragen een consequente baas die ze leiding geeft. Verder zijn ze tamelijk eenkennig en kunnen naar vreemden terughoudend reageren.

Rasvereniging
Vereniging ‘Het Nederlandse Kooikerhondje’ (VHNK) – www.kooikerhondje.nl

bron: Raad van Beheer, ALLE NEDERLANDSE HONDENRASSEN

Top