Markiesje

Het Markiesje is een fijngebouwde, zwarte, kleine spioen van Nederlandse afkomst. In de achttiende eeuw was het een geliefd gezelschapshondje van adellijke dames. Door de jaren heen behield dit ras haar typische kenmerken maar er was geen registratie van gerichte fokkerij tot eind jaren 70 van de vorige eeuw.
De herkomst van de naam “Markiesje” is in nevelen gehuld. De meest romantische versie is dat de naam terug te voeren zou zijn op de Marquise de Pompadour, die soortgelijke hondjes zou hebben gehad. De andere verklaring verwijst naar “markiesje” als rieten mandje, waarin zo’n klein hondje passen zou. De schofthoogte van het Markiesje is ca. 35 cm.
Het Markiesje heeft geen andere functie dan de mens te plezieren. Voor deze gecompliceerde taak is hij volledig toegerust. Hij kan zich heerlijk op schoot nestelen, maar is ook altijd te vinden voor bijvoorbeeld een stevige wandeling of deelname aan sporten als agility, gehoorzaamheid, flyball of dogdance. Het Markiesje is vriendelijk, rustig en intelligent. In geen geval mag het nerveus, angstig of kefferig zijn, noch enig spoor van agressie vertonen. Het Markiesje is waaks maar begroet iedere bezoeker verder heel vriendelijk.
Het Markiesje is in Nederland erkend op 1 mei 1999 en heeft nog geen internationale FCI erkenning. De Nederlandse Markiesjes Vereniging werkt nog steeds hard aan het terug- fokprogramma en is nog altijd op zoek naar honden die de raspunten goed benaderen. Naast het doel om het ras gezond te houden, wordt natuurlijk ook naar officiële inter- nationale FCI erkenning toegewerkt.

Rasverenigingen
Eerste Gezelschapshondenclub Nederland (EGCN) – www.eerstegezelschapshondenclub.nl
De Nederlandse Markiesjes Vereniging – www.markiesjesvereniging.nl
Markiesje Welzijn –www.markiesjeswelzijn.nl

 

bron: Raad van Beheer, ALLE NEDERLANDSE HONDENRASSEN

Top