Hollandse Smoushond


De Hollandse Smoushond werd in de 19e eeuw vaak gebruikt als begeleider van paard en rijtuig en als muizen- en rattenvanger in de stal. Op een gegeven moment verdween de belangstelling voor het ras en vlak na de Tweede Wereldoorlog was de Hollandse Smoushond helemaal uitgestorven. In 1973 heeft mevrouw Riek Barkman het initiatief genomen om het ras terug te fokken. Met succes: er zijn nu weer ongeveer 1500 Hollandse Smoushonden in Nederland. Tegenwoordig is de Smous vooral een zeer gewaardeerde en geliefde gezinshond.

De Hollandse Smoushond is een vrij kleine, vierkant gebouwde, ruige hond met een hoogte tussen de 35 en 42 centimeter. Hij is levendig, beweeglijk, compact en stevig. De kleur van zijn vacht is geel, variërend van licht tot donker strogeel.

Het karakter van de Smous is vrolijk en vriendelijk. Hij is doorgaans zacht van aard, levendig, speels en zeer aanhankelijk. Hij is dol op kinderen en ook met katten en soortgenoten kan hij meestal goed overweg. Bij de fokkerij is gezondheid en karakter het belangrijkste.

Rasvereniging
De Hollandse Smoushonden Club – www.smoushond.nl

bron: Raad van Beheer, ALLE NEDERLANDSE HONDENRASSEN

Top